Mochi Pan

Mochi-Pan, aka Korean Sesame Bread

Do you know Mochi-Pan? Imagine warm crispy bread, BUT with chewy mochi texture inside. It’s incredible delicious and can be made savoury or sweet, with or without filling. I made one part with “Kuro-goma-an” this is sweet bean paste mixed with homemade black sesame paste(nerigoma), I absolutely love this bean paste kind, the taste is amazing. Mochi-Pan without filling was great, too – it’s a fantastic afternoon snack or even breakfast, I enjoyed it with some cheese and strawberry jam.

It was my first attempt at mochi bread, this is why I decided to use a “Korean Bakery Homemade Sesame Glutinous Bread Mix”. I have a recipe without such premix, but didn’t try it yet, so far I know it isn’t very easy to make Mochi-Pan “from scratch”. Especially here in Germany, the recipe calls for mochiko(glutinous rice flour), this kind is a little complicated to get and rather expensive, too. But, using the bread mix was definitely a great idea, the preparation was easy and quick: just add milk and egg, knead and bake – done. Mochi bread can be made vegan, too- in the second batch I used unsweetened soymilk and egg replacer powder. The first batch with egg was better, but I’m sure there is a way around it, next time I would use a little bit “tofu-egg”(silkentofu) , to make the bread more moist and fluffy. On the pictures you can see the first batch (without branding) made with soymilk and egg, the second is vegan(with “kiku” branding on top).

Das hier ist also das berühmt-berüchtigte Mochi-Pan: ein knuspriges, warmes Brötchen mit herrlicher Mochitextur. Mochi-Pan kann süß oder herzhaft zubereitet werden, ich habe hierfür eine fertige Backmischung verwendet(Bild), diese nennt sich „Korean Sesame Glutinous Bread”. Ich habe zwar ein „echtes“ Mochibrot Rezept (ohne  Fertigmischung),  bin bis jetzt leider noch nicht dazu gekommen, es auszuprobieren(es sind nämlich eigentlich mehrere Rezepte). Soweit ich mitbekommen habe, ist es leider nicht ganz einfach, das Mochi Brot ohne diese Mischung erfolgreich herzustellen, es wird also eine Herausforderung sein.

In der Packung sind 2 Beutel je 250g Backmischung, das Originalrezept verwendet Ei und Milch, beides kann man aber ohne Probleme ersetzen. Die erste „Runde“ Mochipan habe ich mit ungesüßter Sojamilch  und einem Ei gemacht, die zweite mit Sojamilch und einem „Ei“ aus Ei-Ersatz-Pulver. Leider ist die vegane Version nicht so gut geworden, das Mochi Brot war ein bisschen trocken, hier würde ich das nächste mal ein wenig Seidentofu untermischen(Seidentofu wird oft als Ei-Ersatz verwendet, es macht Gebäck auch saftiger).

Normalerweise wird Mochi-Pan ohne Füllung gebacken, ich habe einen Teil mit Sesam Anko gemacht(mit schwarzer Sesampaste), es war fantastisch. Die ungefüllten Mochi-Pan kann man süß oder herzhaft genießen, z.B. mit Käse, Butter oder mit ein wenig Konfitüre. Das Brot schmeckt am besten ganz frisch und warm, direkt aus dem Backofen, man kann es aber auch am nächsten Tag wieder aufbacken.

Mochi-Pan Recipe

250 g Homemade Sesame Glutinous Bread Mix(pic)
1 organic egg
70 ml soymilk or milk(or water + 2 tbsp milk powder)

1. In a mixing bowl, mix milk with egg, stir well.

2. Fold in the flour(premix), knead into dough. You may dust a bit of rice flour to your palm if dough is too sticky.

3. Divide dough into 25 gm each and shape them into round balls, place the shaped round balls on a lined tray.

4. Preheat oven at 180 °C.

5. Bake for 5 min then spray with some water, then bake for the next 5 min then again spray with some water.

6. Lower the temperature to 160. Bake for another 10 min and spray with some water, turn the baking tray around and bake for the last 10 min till brown. Done!

There are few recipes how to make Mochi-pan with the premix, I used this one.

Mochi-Pan is best enjoyed warm and fresh, the texture is chewy soft inside and crispy outside. After the bread is cold, you place in a toaster to preheat and make it warm again. Yummy!

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16 Comments:

  1. Bitte verzeihen Sie, mein Deutsch sehr schlecht.

    Ich liebe deinen Blog und ich wünschte, du würdest mehr posten! Ich halte jedes Rezept und versuchen viele von ihnen. Danke.

    Sunshine

    avatar 2012.06.26
    15:26

  2. Das sieht so unverschämt lecker aus!

    M.

    avatar 2012.06.26
    18:46

  3. Thank you for this great recipe. I would be very interested in making those cute mochis, although I don’t have the Glutinous Bread Mix. What is it make of ?

    Mathilda

    avatar 2012.06.27
    13:56

  4. Magst du uns vielleicht noch verraten wo du die Fertigmischung hast, bevor ich dich wegen dem Häschen-Sakura-Tellerchen und dem Chawan entführen muss (als Lösungsgeld natürlich die beiden Sachen^^
    Das Kikku-Eisen schaut hübsch aus^^

    nicekitty

    avatar 2012.06.28
    17:45

  5. Wieder so ein unwiderstehliches Gebäck! Mach mich sofort auf die Suche nach der Backmischung. (Ich muss sie mir doch hoffenlich nicht aus Korea einfliegen lassen ;-) ?)

    Rabearosa

    avatar 2012.06.30
    22:42

  6. Darn! If only this was vegan…I love this stuff :(

    Stephanie

    avatar 2012.07.01
    19:03

  7. Stephanie, but I made one part vegan, it works!
    Just replace the egg with 2 tablespoons silken tofu, 1 egg-replacer powder “egg” and 1 teaspoon oil. I used only egg replacer powder and this made the bread a little dry. Soymilk instead of milk is great too(but unsweetened soymilk, please)

    Alexandra

    avatar 2012.07.02
    10:23

  8. Die Backmischung gibt es z.B. bei Dae Yang, sonst in Asialäden nachsehen! :)

    Alexandra

    avatar 2012.07.02
    10:24

  9. Mathilda, I have 2-3 different recipes for mochi-pan, some call for bread flour and mochiko rice flour, but I need to try these out.
    So far I know, after some reads in few blogs, it isn’t very easy to make mochi-pan without the pre-mix.
    I will try the recipes out and post it, hopefully it will work. :-)

    Alexandra

    avatar 2012.07.02
    10:31

  10. Echt tolle Rezepte hier! Herzliche Grüße Peter

    Peter

    avatar 2012.07.07
    19:10

  11. Alexandra, Thanks for the beautiful post. Can you pleaseshare the recipes to make mochi pan from scratch? I would love to experiment ! I too used the premix and it was delicious.

    nick

    avatar 2012.08.07
    18:40

  12. Are you still there? I love your site very much!

    Jeya

    avatar 2012.08.18
    18:22

  13. I’m back! Sorry, needed a break… ;-)

    Alexandra

    avatar 2012.09.19
    13:38

  14. This is the next recipe on my “to do” list: mochi pan withou the premix! We all love mochipan, and it is annoying to do it only with the premix(I need to order it online).

    Alexandra

    avatar 2012.09.19
    13:40

  15. Oooh, can’t wait. I actually, truly, check back often to this page in anticipation of the ‘from scratch’ recipe… :-) looking forward to it!

    nick

    avatar 2012.09.30
    07:38

  16. Das Rezept erinnert mich an Anpan. Vom Aussehen und Prinzip her fast gleich, doch sind die die Grundzutaten andere, naja und bei Anpan steht ja auch Anko als Füllung im Vordergrund ^^

    Kevin

    avatar 2013.02.25
    20:39

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