Raw Oat Cookies with Goji Berry Jam

rohkost rezepte

Rohkost Haferplätzchen mit roher Goji Beeren Konfitüre

Creating raw food recipes can be sometimes really tricky- after I have tried some raw desserts I thought it shouldn’t be very complicated to make my own. But, surprisingly, it can, there are few such “experiments”  still sitting in my fridge, frozen. But these raw cookies turned out delicious, especially the raw goji jam is outstanding, and you even don’t need a dehydrator for this recipe.
I really like raw food, particularly raw sweets like chocolate, cookies and pies. In my opinion, raw sweets are very delicious, and I love the whole idea behind it: sweets made with vegan, healthy, not processed ingredients. But there is one point I would like to change – most raw desserts contain a high amount of nuts(therefore fat), and can be a little bit “rich”.
Right now, I try to create somehow “lighter” raw desserts, made with less nuts, instead I prefer to use grains or seeds. There are few great alternatives like raw oat flakes or raw flours made from sprouted and dehydrated grains like wheat, buckwheat or millet. Because I don’t own a dehydrator, I buy these ingredients at Vitakeim, this is a fantastic place to get this kind of food. Beside the smaller fat content, sprouted and dehydrated grains are very nutritious and a great alterative for people who are allergic to nuts.

Made with raw oats(rolled oats), almonds, hempseeds and coconut flakes, the cookies tasted almost like the real, baked ones. Big Cat even stated “they were under baked“ and wondered, after I told him, “no baking at all!”
On top, there is this incredible delicious raw Goji Berry Jam, made from dried Goji, fresh, organic strawberries, lemon juice and psyllium seed husks as a gelling agent. After eating these cookies for 2 days I got a very smooth, clear skin.

Goji berry (also called wolfberry) belongs to the super foods, it is a bright orange-red berry that comes from a shrub that’s native to China. In Asia, goji berries have been eaten for generations in the hopes of living longer. Research shows that eating berries offers some definite health benefits. Berries like the goji berry are filled with powerful antioxidants and other compounds that may help prevent cancer and other illnesses, including heart disease. Antioxidants may also boost the immune system and lower cholesterol.

Eating foods high in antioxidants may slow the aging process as well. It does this by minimizing damage from free radicals that injure cells and damage DNA. When a cell’s DNA changes, the cell grows abnormally. Antioxidants can take away the destructive power of free radicals. By doing so, antioxidants help reduce the risk of some serious diseases(more information about the health benefits of goji berries).

raw food ingredients

Was mir persönlich so an Rohkost Rezepten zusagt, das sind vor allem all die herrlichen Süßigkeiten wie Rohkost Schokolade, Desserts oder Kuchen. Ich finde den Geschmack einfach köstlich, außerdem gefällt mir der Grundgedanke: vegane, gesunde Süßigkeiten aus natürlichen, unverarbeiteten Zutaten. Das Einzige was ich gerne “verbessern” würde wäre, viele der Rohkost Rezepte erhalten einen hohen Anteil von Nüssen(somit auch Fett) und sind ein wenig “mächtig”. Seit einiger Zeit versuche ich deswegen, Rezepte  zu entwickeln, die ein wenig leichter sind, hierfür bieten sich vor allem all die gekeimten Getreide Sorten wie Buchweizen, Hirse oder Haferflocken in Rohkostqualität. Da ich keinen Dehydrator besitze, bestelle ich diese Zutaten bei Vitakeim, sie schmecken nicht nur sehr gut, sondern sind auch sehr vollwertig und enthalten viele Vitamine und Mineralien.

Rohkost Rezepte zu kreieren kann manchmal recht kompliziert sein, in meinem Gefrierfach sitzen immer noch einige solcher “Experimente”, die einfach nichts geworden sind. Um so zufriedener bin ich mit diesen Rohkost Plätzchen, sie schmecken wirklich fast wie ganz normales Gebäck(Kater meinte sogar “ich glaube, Du hast sie zu früh aus dem Backofen raus genommen” und machte große Augen, als ich ihm erklärt habe, dass sie gar nicht gebacken wurden :-) ). Was die Plätzchen aber so unglaublich gut macht, das ist diese Rohkost “Konfitüre” aus Goji Beeren, frischen Bio-Erdbeeren und Flohsamenschalen als Bindemittel(Bild mitte, das weiße Pulver).

Goji Beeren sind sehr gut für uns, sie haben einen hohen Anteil an Antioxidantien, nachdem ich die Plätzchen 2 Tage lang gegessen habe, hat sich das Aussehen meiner Haut enorm verbessert, sie wurde frisch und klar. Unbedingt mal ausprobieren, gerade nach dem Winter! :-)

raw dessert, raw recipes

Raw Oatmeal Cookies /Rohkost Haferplätzchen

0,5 cup raw oats/ Haferflocken, roh
0,25 cup hemp seeds/ Hanfsamen geschält
1/4 cup coconut flakes/Kokosflocken
0,5 cup almonds/Mandeln
25g coconut butter/Kokosnuss Butter
1 tablespoon raw coconut oil/natives Kokosnussöl
Pinch of Himalaya Salt
Lemon peel from an organic lemon/Zitronenschale einer Bio Zitrone
2-3 drops lemon oil/Zitronenöl
3 tablespoons agave or yacon syrup
5-6 teaspoons sucanat or coconut sugar

In the food processor, process raw, rolled oats into a fine meal, add almonds, hemp seeds and coconut flakes, process until they are finely ground as well. Add salt, lemon peel, agave syrup and sucanat, mix well. Add melted coconut butter and coconut oil(you can use only coconut oil), continue to process until a ball is formed and everything is mixed. With your hands, form small thumbprint cookies, then place for 30 minutes in the refrigerator. Spoon raw goji jam on top and enjoy.  These cookies stay fresh for 3-4 days and should be kept in the refrigerator.

In der Küchenmaschine zuerst die Haferflocken zu einem Mehl verarbeiten, dann Mandeln, Hanfsamen und Kokosflocken zufügen auch diese zu einem Pulver verarbeiten. Salz, gerieben Zitronenschale, Sukanat und Zitronenöl zufügen, gut vermischen, dann Agavensirup und  die geschmolzene Kokosnuss Butter/Kokosnussöl untermischen(man kann auch nur Kokosöl verwenden), vermischen bis der Teig gut zusammen klebt. Mit den Händen kleine Bällchen formen und mit dem Daumen eine Vertiefung reindrücken. Für 30 Minuten im Kühlschrank kalt stellen, dann mit der Marmelade befüllen. Möchte man Plätzchen ausstechen, den Teig auf Frischhaltefolie  ausrollen, kaltstellen und mit einem Ausstecher Blumen oder andere Muster ausstechen, dann mit der Marmelade füllen. Die Cookies sollten im Kühlschrank aufbewahrt werden und halten sich 3-4 Tage(dann waren sie alle bei uns).

Rohkost Hafer-Plätzchen

Raw Goji Berry Jam/Rohkost Goji Beeren Marmelade

0,25 cup dried goji berries/getrocknete Gojiberren
0,25 cup dried cranberries/getrocknete Cranberries
0,25 cup fresh orange juice/frisch gepressten Orangensaft
Juice from a half lemon(a huge)/Saft einer halben Zitrone
2-3 tablespoons of water/Wasser
1-2 tablespoons agave/Agavensirup
4-5 fresh, organic strawberries/ frische Erdbeeren
1-2 teaspoons psylium seed husk /Flohsamenschalen

Place dried berries in a bowl, add water, lemon and orange juice, let stand for 1-2 hours to soften the berries. Transfer in a high speed blender, add fresh strawberries and agave, blend till it is very smooth. Add psyllium husks, mix well and let stand for 10-15 minutes, then again blend very well.  The psyllium husk acts as a thickening/gelling agent and provides the right texture, it tastes very similar to a real fruit jam, only much healthier and without tons of sugar. :-)

Die getrockneten Beeren mit Wasser, frisch gepressten Orangen und Zitronensaft vermischen und für 1-2 Stunden ziehen lassen, bis sie weich sind. In einen Standmixer geben, frische Erdbeeren und Agavensirup zufügen und auf höchster Stufe durchmixen, bis es ganz glatt ist. Dann die Flohsamenschalen zufügen, kurz vermischen und für 10-15 Minuten stehen lassen, die Schalen werden aufquellen und die “Konfitüre” binden,  dann noch mal kräftig durchmixen. Die Konsistenz ist einer gewöhnlichen Fruchtkonfitüre sehr ähnlich, nur wesentlich gesünder und ohne Zucker. :-)

Flohsamenschalen gibt es in Reformhäusern oder auch in de Apotheke, sie können auch als Ei-Ersatz verwendet werden. Ich habe meine erste Packung von Mihl bekommen, vielen Dank nochmal!:-)

Rohkost Haferflocken

Raw rolled oats/Rohkost Haferflocken(gibt es bei Vitakeim), sie sind sehr gut, auch zum Frühstück.

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8 Comments:

  1. oh auf die goji-beeren konfitüre hab ich schon gewartet!^^ hoffe nämlich das meine haut davon auch besser wird…

    fryda

    avatar 2012.03.17
    15:07

  2. I am very keen o try this recipe but please tell me what I can use for instead of coconut butter. You have mentioned that I can use coconut oil so does this mean I should use 25g +1 tbsp of coconut oil? It s confusing that you have drawn a line over the coconut oil?

    Pat

    avatar 2012.03.21
    13:41

  3. Hi Pat,
    I would use around 3 tablespoons coconut oil, this is to moisten the dough and make it more tasty. I would add the 3 tablespoons and then give it a try(with all other ingredients already mixed), then eventually add a little bit more, according to your taste(same with the sucanat sugar, I like it rather sweet, maybe you prefer it less sweet).
    You could also use 2 Tbs coconut oil and 1-2 Tbs almond-butter(or cashew-butter, what ever you have on hand) instead of coconut butter, because this is nothing else(coconut-butter is a nut-butter made from coconut ;-) ).

    Coconut butter is very tasty in raw food recipes, I highly recommend it, especially for raw chocolates! The taste isn’t very “coconutty” at all(I’m not a big coconut lover), but it’s creamy and “milky”, very delicious!

    Amatō

    avatar 2012.03.21
    14:29

  4. Thanks a lot. Will definitely try it.

    Pat

    avatar 2012.03.22
    12:28

  5. Oh ich sehe dein Blog ist wieder perfekt *g*. Das Rezept für diese knallig rote Marmelade und es fallen wieder Kirschblüten über den Bildschirm…hach jetzt bin ich seelig^^ Danke fürs Rezept!

    nicekitty

    avatar 2012.04.03
    13:54

  6. Goji jam looks amazing, I had no clue it existed. I love Goji berries so now I’m excited to try the jam.

    Elizabeth Miller

    avatar 2012.04.05
    02:22

  7. Elizabeth, this jam tastes delicious, and it’s great for your skin and body(it was for me). Just use high quality organic/raw goji berries, if possible. :-)

    Amatō

    avatar 2012.04.07
    10:04

  8. Diese Kekse sind zum dahinschmelzen. ^^ Ich hab sie heute mit in die Uni genommen und von allen lustvolles Gestöhne geerntet. Hab nur leicht was verändert, etwas Wasser&Zitronensaft rein, ganze Hanfsamen, kein Sucanat&Zitronenschale/öl und Marmelade aus Datteln und Erdbeeren, weil ich die halt grad da hatte. :) Demnächst mach ich auf jeden Fall Variationen davon. ^^ Danke für das tolle Rezept!

    lia

    avatar 2012.06.05
    21:31

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